Vurgu
Yazımıza vurgunun ne demek olduğunu öğrenek başlayabiliriz. Vurgu kullandığımız cümlelerdeki sözcüklerin ya da bazı hecelerin diğerlerine göre daha baskılı ve şiddetli söylenmesidir. Vurgunun amacı anlatımın kolaylaştırılması, söze ahenk ve duygu katılması, anlatılanın kavranmasının kolaylaştırılmasıdır.
Vurgu ve Tonlama Bize Ne Kazandırır?
Vurguyu anladığımızı düşünür isek tonlanmaya geçebiliriz. Çünkü toplama da vurgu gibi önem arz etmektedir. Peki, tonlama nedir? Tonlama ses titreşimlerinin yükselip alçalmasıdır. Konuşurken vurgu ve toplamalara dikkat etmemiz şu noktalarda önemli olmaktadır:
-Kullandığımız cümlede eğer eş sesli sözcükler var ise bunların anlamını vurguyla belirginleştirebiliriz.
–Konuşan kişi cümlelerine ve sözcüklerine ne kadar vurgu ve tonlama katar ise konuşma o kadar heyecanlı olur ve merak uyandırır.
-Doğru bir tonlama yanlış anlamaları önler. Yanlış vurgu ve tonlama ise anlam karışıklığına sebebiyet verir.
-Tabi ki tüm bu vurgu ve tonlamaları yapabilmek için konuşmaya, cümleye hâkim olan duyguyu bilmek şarttır.
Tonlama hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz kanalımıza göz atınız.
Vurgulama Olmasaydı Konuşma Tarzımız Nasıl Olurdu?
Bahsettiğimiz gibi vurgu cümlede dilin alışılabilmesi için gerekli unsurlardan biridir. Eğer ki vurgulama olmasaydı ve biz söylediğimiz tüm kelimeleri tek düze bir şekilde okusaydık çekilmez bir konuşma tarzı ortaya çıkardı. Çünkü anlamayı zorlaştırır, dinleyicinin konsantrasyonunu bozar ve de konuşmalardan yeterince keyif alınamazdı.
Vurgulama tüm bunların yanı sıra konuşmaya bir heyecan ve hız da kazandırmaktadır. Böylelikle konuşmadan alınacak verim daha da artmaktadır.