Kötü, bozuk, şiveli (doğrusu ağızdır) konuşma iletişimi sekteye uğratan en önemli noktalardan biridir. Öyle ki insanlar konuşması bozuk insanların görece daha eğitimsiz, kaba saba, güvenilmez olacaklarını düşünür. Evet, bu bir önyargıdır. Konuşması bozuk her insan cahil değildir. Lakin insan psikolojisi bu şekilde çalışmaz. Çoğu zaman, insanlar neyi neden hissettiklerini bilmeden belli yargılara ulaşırlar.
Bu konuyla ilgili örnek verilebilecek önemli çalışmalardan birisi de 2024 yılının Şubat ayında Nörolinguistik dergisinde yayımlanan “Fizyolojik Tepkiler ve Bilişsel Davranışlar: Kalp Atış Hızı Değişkenliği Endeksi Dil Bilgisi Ölçümleri” adlı makalede yayımlanmıştır. Dilerseniz, araştırmaya bu linkten ulaşabilirsiniz. Bu makalenin detaylarına ilerleyen başlıklarda değineceğiz. Fakat, kısaca bahsetmek gerekirse, bu çalışmadaki bulgular göstermektedir ki konuşması bozuk olan kişiler insan vücudunda olumsuz bazı reaksiyonlara sebep olmaktadır.
Dolayısıyla, bozuk diksiyon ve bununla birlikte gelen yargılar, sosyolojik ve psikolojik bulgulardan çok daha fazlasıdır. Bununla kavga edip “olması gereken” için diretmek de bir seçenek olmakla beraber, edinilen deneyim ve yapılan araştırmaların sonuçlarını kabul edip hayatımızı buna göre dizayn etmek çok daha akıllıcadır.
Bu makalede, youtube videomuzda bahsettiğimiz konseptleri biraz daha genişleteceğiz. Bunun yanında da daha geniş örneklemlerle bir sonuca varmaya çalışacağız. İlk aşamada bahsettiğimiz araştırma hakkında genel bir bilgi verecek, sonraki aşamalarda da bu konunun psikolojik ve sosyolojik yansımalarını konuşacağız.